Βάλτε χρώμα στη ζωή σας…!

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση για μια υγιεινή διατροφή, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες. Επίσης διαθέτουν φυσικά σάκχαρα που είναι απαραίτητα, σε αντίθεση με την επεξεργασμένη ζάχαρη που είναι υπαίτια για αρκετά προβλήματα υγείας.

Εκτός όμως από τα θρεπτικά στοιχεία, η σύγχρονη επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι υπάρχουν και «μη θρεπτικά» στοιχεία που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο όμως στην υγεία μας. Οι «φυτοχημικές» αυτές ουσίες, εκτός από τις διατροφικές τους ιδιότητες, είναι υπεύθυνες και για το χρώμα των λαχανικών και των φρούτων. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις θετικές ιδιότητες των λαχανικών και φρούτων, ανάλογα με το χρώμα τους.

 

Το ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα στα φρούτα και λαχανικά, όπως στη ντομάτα, τη φράουλα, το καρπούζι, το κεράσι, τα κόκκινα φασόλια κ.ά. οφείλεται στο λυκοπένιο. Μια ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση, συμβάλει στην καταπολέμηση σοβαρών παθήσεων όπως είναι οι καρδιαγγειακές ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της όρασης. Ακόμη ασκεί θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα ,την οστεοπόρωση, τον διαβήτη και βοηθά κατά των μηχανισμών γήρανσης. Μπορεί να απορροφηθεί στο σώμα μόνο αν το τρώτε μαζί με κάποιο διατροφικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό καλύτερη πηγή λυκοπενίου είναι η μαγειρευμένη ντομάτα.

Όταν τα λαχανικά ή τα φρούτα έχουν χρώμα ΜΩΒ, όπως τα μούρα, τα σταφύλια και τα σμέουρα τότε συμπεριλαμβάνουν ανθοκυανίνες. Μια ουσία που αποδίδει ναι μεν το μπλε χρώμα στους καρπούς αλλά εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που επιταχύνουν την διαδικασία της γήρανσης, αυξάνουν τα επίπεδα  της «καλής» χοληστερίνης (HDL) και εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL).

Τα λαχανικά και φρούτα που έχουν ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ και ΚΙΤΡΙΝΟ χρώμα, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, η κολοκύθα, το πεπόνι, το καρότο κ.ά. είναι πλούσια σε καροτενοειδή. Εκτός από τα κύρια οφέλη λόγω της συμβολής της στο σχηματισμό της βιταμίνης Α που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των μεμβρανών και δέρματος, μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου ενώ έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.  Ακόμη έρευνες έχουν δείξει ότι καθυστερεί σημαντικά τη γνωστική γήρανση, καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες που μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο άνοιας.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ στα λαχανικά είναι ένδειξη ότι είναι πλούσια σε σίδηρο και πολλές βιταμίνες, όπως της βιταμίνης C που βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας. Τα πράσινα λαχανικά προωθούν την υγιή λειτουργία των ματιών, των οστών, δοντιών κ.ά.

Τα ΛΕΥΚΑ φρούτα και λαχανικά, όπως το μήλο, το αχλάδι, το κουνουπίδι, η μπανάνα κ.ά., είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ενώ συνδέονται με την προστασία από την υψηλή χοληστερίνη και έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

Τα ενεργά αυτά συστατικά συνήθως έχουν μικρή διάρκεια ζωής από τη στιγμή που τα φρούτα ή τα λαχανικά θα συλλεχθούν. Επίσης είναι πολύ ευαίσθητα στην επεξεργασία, τη μετακίνηση και τις αλλαγές θερμοκρασίας. Επομένως όσο πιο άμεσα καταναλωθούν από τη στιγμή που θα κοπούν, τόσο πιο ενεργή θα είναι η δράση τους.

Επιπλέον τα έντονα χρώματα είναι ένδειξη πως θα είναι πλούσια σε περιεκτικότητα ωφέλιμων ιχνοστοιχείων. Επομένως καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα που είναι φρέσκα και ποικιλίες με έντονα και μεγάλο εύρος χρωμάτων, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα χρώματα στη διατροφή μας, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλή λειτουργία του οργανισμού.