5 Μύθοι για τα αντηλιακά

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το αντηλιακό για τη συνολική φροντίδα του δέρματος. Αλλά , ακόμη και στις μέρες μας, κυριαρχούν ψευδείς εντυπώσεις σχετικά με τη χρήση και την αποτελεσματικότητά του.

Οπότε, είμαστε εδώ για να αποσαφηνίσουμε τους πιο συχνούς μύθους γύρω από τα αντηλιακά.

ΜΥΘΟΣ #1 Δε χρειάζεται να φορέσεις αντηλιακό τις νεφελώδεις ημέρες.

Εάν βγεις έξω, πρέπει να βάλεις αντηλιακό.  Ακόμα και σε συννεφιασμένες ή βροχερές ημέρες. Αυτό γιατί τα σύννεφα δεν μπλοκάρουν τις βλαβερές UVA και UVB ακτίνες, συνεπώς μπορούν ακόμα να διεισδύσουν στο δέρμα σου. Σύμφωνα με έρευνες τα σύννεφα φιλτράρουν λιγότερο από 25% των υπεριωδών ακτινών, οπότε όσες φτάνουν σε σένα, είναι ικανές να προκαλέσουν βλάβες στην επιδερμίδα. Ακόμα και σε περιπτώσεις που νιώθεις μια δροσιά βγαίνοντας έξω, το δέρμα σου θα συνεχίσει να απορροφά την πλειονότητα των UVA και UVB ακτινών. Ανακεφαλαιώνοντας, μην ξεχνάς ποτέ να βάλεις αντηλιακό, ό,τι καιρό και να έχει έξω.

Μύθος #2 Δεν μπορείς να καείς όσο βρίσκεσαι κάτω από το νερό.

Αυτό είναι τελείως λάθος. Οι ακτίνες UVB διαπερνούν πολύ εύκολα το νερό, ιδίως όταν μιλάμε για τα ρηχά νερά. Επιπλέον, η ηλιοφάνεια αντανακλάται στο νερό, κάτι που οδηγεί σε υπερέκθεση της υπεριώδους ακτινοβολίας στα σημεία του σώματος που βρίσκονται έξω από το νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ηλιακά εγκαύματα. Αντίστοιχα, ούτε τα τζάμια των αυτοκινήτων παρέχουν προστασία ενάντια στον ήλιο. Αν και μπορούν να μπλοκάρουν τις ακτίνες UVB, πρέπει να φοράμε αντηλιακό για να προστατευόμαστε από τις UVA.

Μύθος #3 Ένα αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας κρατάει όλη μέρα.

Το να διαλέγεις υψηλό SPF απλώς δεν αρκεί. Οι δείκτες SPF εξηγούν πόση προστασία παρέχει το αντηλιακό για την περίοδο δύο ωρών. Ύστερα από αυτήν τη χρονική περίοδο, η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού πέφτει κατακόρυφα, οπότε και το δέρμα σου μένει ευάλωτο στην υπερέκθεση των υπεριωδών ακτινών. Πάντα να ανανεώνεις το αντηλιακό κάθε δυο ώρες, εφόσον σε βλέπει ο ήλιος. Επίσης, να σημειώσουμε εδώ ότι πολλά αντηλιακά προσφέρουν προστασία ενάντια μόνο στις UVB ακτίνες, οπότε επέλεξε κάποιο «ευρέως φάσματος» ή «broad spectrum». Αυτά προστατεύουν το δέρμα σου από τις UVB, αλλά και από τις UVA ακτίνες.

Μύθος #4 Μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος του δέρματος μόνο στα σημεία του σώματος τα οποία βλέπει ο ήλιος.

Αν και είναι αλήθεια πως είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί καρκίνος του δέρματος στα εκτεθειμένα σημεία του σώματος, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί και αλλού. Ακόμα και σε σημεία που δεν υποπτεύεσαι εύκολα, όπως κάτω από τις πατούσες, ή κάτω από τα νύχια. Πράγματι η έκθεση στον ήλιο είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων παράγοντας για τους περισσότερους τύπους καρκίνου του δέρματος, αλλά όχι και ο μοναδικός. Άλλοι παράγοντες, όπως τα γονίδια, μπορεί να παίξουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη μελανώματος – που είναι και ο πιο επικίνδυνος τύπος δερματικού καρκίνου. Οπότε, εάν προσέξεις κάποιο ύποπτο σημαδάκι στο σώμα σου, ακόμα και σε σημείο που δε βλέπει ο ήλιος, μην το αγνοήσεις. Ζήτησε την επιστημονική άποψη του γιατρού σου.

Μύθος #5 Δε θα πάθεις καρκίνο του δέρματος όσο φοράς αντηλιακό.

Κανένα αντηλιακό δεν προσφέρει απόλυτη προστασία, όσο υψηλό SPF και να έχει. Δεν υπάρχει κανένα που μπορεί να μπλοκάρει 100% τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φοράς προστατευτική ενδυμασία, όπως γυαλιά ηλίου, άνετα καλυπτικά ρούχα και καπέλο – για να μειώσεις τον κίνδυνο εγκαύματος. Επιπλέον, καλό είναι να μένεις στη σκιά όσο περισσότερο γίνεται, αποφεύγοντας, πάντοτε, την έκθεση κατά τις ώρες 11πμ με 3μμ.

Επίσης, μην ξεχνάς να βάζεις αντηλιακό σε περιοχές που συχνά ξεχνάμε, όπως την πλάτη, τα μετατάρσια, τα αυτιά και την φαλάκρα (αν υπάρχει).

Τέλος, μη χρησιμοποιείς ποτέ ληγμένο αντηλιακό. Όχι μόνο δεν έχει ισχύ, αλλά ίσως ερεθίσει και την επιδερμίδα σου.