Τι είναι το προγεννητικό μασάζ (prenatal massage);
Το προγεννητικό μασάζ είναι ένας υπέροχος τρόπος να προετοιμάσουμε τις μέλλουσες μανούλες για τη γέννηση του μωρού τους. Είναι μια εξειδικευμένη τεχνική θεραπευτικής μάλαξης που σκοπό έχει να ξεκουράσει και να ανακουφίσει τις εγκύους από τις καθημερινές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δρα θεραπευτικά καθώς χαλαρώνει το σώμα, αυξάνει την ευλυγισία και την κινητικότητα, τονώνει το δέρμα, μειώνει τους πονοκεφάλους, την υπερένταση και το άγχος, ανακουφίζει τους πονεμένους μύες, καταπολεμά την αϋπνία, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στην χαλάρωση του νου και γενικά βοηθά την έγκυο να νιώθει όμορφα.
Ποιος είναι ο βασικός στόχος του prenatal massage;
Ο βασικός στόχος του prenatal massage είναι η ολοκληρωτική και πλήρης χαλάρωση του σώματος της εγκύου, αλλά και η συναισθηματική και ψυχική της εξισορρόπηση σε μία περίοδο μεγάλων και σημαντικών αλλαγών.
Τι γίνεται κατά τη διάρκεια ενός prenatal massage ;
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας PRENATAL MASSAGE οι ρυθμικές κινήσεις και οι απαλές πιέσεις εφαρμόζονται από τα πέλματα και την μέση, μέχρι τον αυχένα και τα άνω άκρα, με αποτέλεσμα την βελτίωση της αιματικής και της λεμφικής κυκλοφορίας και την χαλάρωση των υπό πίεση μυών. Οι χειρισμοί προσαρμόζονται στο σωματότυπο της κάθε εγκύου και είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της συγκεκριμένης θεραπείας.
Πώς μπορεί το προγεννητικό μασάζ να βοηθήσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Το σουηδικό μασάζ είναι η συνιστώμενη μέθοδος προγεννητικού μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με το σκελετικό και κυκλοφορικό σύστημα.
Αναλυτικότερα βοηθάει στην αποσυμφόρηση της λέμφου, την κυκλοφορία του αίματος, την αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων, τη μείωση του άγχους, τη βελτίωση του ύπνου, τη μείωση των επιπέδων των ορμονών που προκαλούν στρες, όπως της νορεπινεφρίνης, την ανακούφιση από μυϊκές κράμπες και οιδήματα στα άνω και κάτω άκρα. Αν είστε αγχωμένη, στενοχωρημένη και η ψυχολογία σας είναι πεσμένη, το μασάζ θα σας βοηθήσει διότι αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, ορμόνες που προκαλούν ευφορία. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (δείκτης του στρες) και βοηθάει στη συνολική βελτίωση της διάθεσης.
Σε ποιες θέσεις μπορεί να εφαρμοστεί το prenatal massage;
ΥΠΤΙΑ: Στη θέση αυτή εφαρμόζονται χειρισμοί για άνω άκρα – κάτω άκρα, τα πέλματα, αυχένα και για μια ελαφρά μάλαξη στην κοιλιά.
ΠΛΑΓΙΑ: Στην πλάγια θέση εφαρμόζονται αρκετοί χειρισμοί, αφού αποτελεί την πιο ασφαλή θέση για μια έγκυο. Αφού ολοκληρωθούν οι χειρισμοί από τη μία πλευρά του σώματος, αλλάζει η θέση της εγκύου προκειμένου να εφαρμοστούν και στην άλλη πλευρά. Η θέση αυτή σταθεροποιείται με κάμψη του ισχίου και του γόνατος από τη μία πλευρά.
ΠΡΗΝΗ (ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ): Για να πραγματοποιηθεί μάλαξη από την πρηνή θέση απαιτείται ειδικός εξοπλισμός ( ειδικό μαξιλάρι ή κρεβάτι με τρύπα ώστε να μην ασκείται πίεση στα κοιλιακά τοιχώματα). Ωστόσο η χρησιμοποίηση αυτών των κρεβατιών μπορεί να προκαλέσει πίεση και διάταση στους μύες της μήτρας και γι’ αυτό δεν συνίσταται η χρήση τους.
Από ποιο μήνα μπορεί να εφαρμοστεί;
Έπειτα από την σύμφωνη γνώμη του γιατρού και αν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος, μπορούμε να πούμε ότι κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνεται 1 φορά την εβδομάδα, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο μπορεί να αυξηθεί σε 2 με 3 φορές καθώς λειτουργεί ευεργετικά στη διάρκεια του τοκετού και στην ομαλότερη έκβαση του.
Τι προϊόντα χρησιμοποιούνται;
Για τη μάλαξη χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά, ανόργανα λάδια όπως αμυγδαλέλαιο και ελαιόλαδο. Ενώ φροντίζουμε να αποφεύγουμε τα αιθέρια έλαια καθώς πολλά από αυτά αντενδείκνυνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Το prenatal massage αντενδείκνυται σε περιπτώσεις όπως: καρδιακές διαταραχές, χρόνια υπέρταση, διαβητική μητέρα, σοβαρή αναιμία, ερυθηματώδη λύκο, αιμορραγία και κοιλιακό άλγος, σε περίοδο με ναυτίες, εμέτους και πρωινή αδιαθεσία, χαμηλή αύξηση βάρους, μείωση ή απουσία εμβρυϊκής κινητικότητας,
καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, ιστορικό πολλαπλού τοκετού, σε περίπτωση αποκόλλησης πλακούντα ή αποβολής στην εγκυμοσύνη ή και πιθανότητες πρόωρου τοκετού.